Test na nietolerancje pokarmowe – kiedy warto go wykonać?

Test na nietolerancje pokarmowe – kiedy warto go wykonać?

Aktualne badania epidemiologiczne ECAP (Epidemiologia Chorób Alergicznych w Polsce) wskazują, iż nietolerancja pokarmowa dotyka nawet 30% pacjentów, a z każdym kolejnym rokiem odsetek ten wzrasta. Nietolerancja pokarmowa to schorzenie dające różnorodne objawy i często mylone jest z alergią. Kiedy należy podejrzewać u siebie nietolerancją pokarmową i jak ją stwierdzić?

Nietolerancja pokarmowa

Nietolerancja pokarmowa jest to nieprawidłowa reakcja organizmu na spożywany pokarm. Aby ją zdiagnozować, konieczne jest wykonanie badania. Niektóre produkty wywołują szkodliwą reakcję, a po ich spożyciu podwyższa się poziom IgG. Profesjonalny test pozwoli na dostosowanie indywidualnej diety, wykluczającej składniki niekorzystne dla zdrowia. Układ immunologiczny, po zjedzeniu szkodliwego produktu (po 24 do 96 godzin) zaczyna wytwarzać zbyt dużą ilość przeciwciał. Około połowa wszystkich nietolerancji jest zależna od przeciwciał – immunoglobulin G (IgG). Przeciwciała IgG dzielą się na cztery podklasy: IgG1, IgG2, IgG3 i IgG4. Pierwsze trzy podgrupy dają objawy związane z układem pokarmowym. Czwarta grupa – IgG4 przyczynia się do objawów niespecyficznych. Może to być trądzik, chroniczne zmęczenie, bóle stawów i wiele innych. Rozwój cywilizacyjny przyczynił się do wzrostu zachorowalności na nietolerancje pokarmowe. Wysoko przetworzona żywność i stres to czynniki, które również mają wpływ na ich występowanie i pogłębianie.

Kiedy należy zrobić test?

Test nietolerancji pokarmowej wskazany jest wtedy, gdy jakaś dolegliwość jest długotrwała i trudno znaleźć oraz wyeliminować jej przyczyny. Objawy, takie jak migreny, nawracające bóle głowy, zespół jelita drażliwego, wrzodziejące zapalenie jelita, nadciśnienie, reumatoidalne zapalenie stawów, miażdżyca, choroba Hashimoto, łuszczyca, trądzik, atopowe zapalenie skóry, biegunki, wzdęcia, czy choroby dróg oddechowych, powinny skłonić do przeprowadzenia badań. To właśnie nieprawidłowa reakcja na produkty żywnościowe może być przyczyną występowania tych schorzeń. Osoby, mające problem ze zmniejszeniem masy ciała pomimo zdrowej diety i ćwiczeń fizycznych także powinny przeprowadzić diagnostykę. Badania na nietolerancje pokarmowe powinny być zalecane dla każdej osoby, gdyż pomogłyby spersonalizować dietę i wspomóc lepsze poznanie własnego organizmu, a co za tym idzie, uniknąć choroby w przyszłości. Warto podkreślić, iż nietolerancja pokarmowa może objawić się w każdym wieku, nawet tym dojrzałym toteż warto rozważyć w przypadku stwierdzenia jakichkolwiek dolegliwości test na nietolerancje pokarmowe. Cena takiego badania nie jest wygórowana, a to dodatkowy argument za jego przeprowadzeniem.

Na czym polega badanie nietolerancji pokarmowej?

Badanie nietolerancji pokarmowej polega na przeprowadzeniu testów z krwi. Oznacza się pomiar poziomu przeciwciał IgG. Przy użyciu niewielkiej ilości krwi możliwe jest całościowe badanie IgG lub tylko IgG4. Badania są bezpieczne i miarodajne (z wyjątkiem niemowląt, u których często nie dają wyników, bądź wyniki te są nieprawidłowe). Testy nietolerancji pokarmowej mogą obejmować 44, 88 lub 280 produktów spożywczych. Sprawdza się nabiał, warzywa, nasiona, mięso, ryby, zboża, owoce morza, orzechy, a nawet herbaty. Wyniki wpisuje się do skali RAST. klasa 0 – brak nietolerancji pokarmowej (wynik jest prawidłowy);klasa 1 – słaba reakcja przebiegająca bezobjawowo;klasa 2 – słaba reakcja z niewielkimi objawami nietolerancji;klasa 3 – umiarkowana reakcja z obecnymi objawami nietolerancji;klasa 4 – umiarkowana reakcja z wyraźnymi objawami nietolerancji;klasa 5 – silna reakcja z silnymi objawami nietolerancji;klasa 6 – silna reakcja, której wynik jest alarmujący. Po odebraniu wyników pacjent powinien skonsultować je ze specjalistą. Cena uzależniona jest od rodzaju przeprowadzonego testu i liczby sprawdzanych, oddziałujących na zdrowie produktów.

Czym się różni alergia pokarmowa od nietolerancji pokarmowej?

Nietolerancje pokarmowe często są mylone z alergiami na dany produkt żywnościowy. Dzieje się tak, ponieważ objawy jednej i drugiej choroby mogą być niemal identyczne. Jednak różnica między nimi jest ogromna. Alergia pokarmowa to choroba dająca prawie natychmiastowe efekty po zjedzeniu szkodliwego dla zdrowia produktu. W przypadku nietolerancji objawy te są opóźnione w czasie. Inne są też wytwarzane przez organizm przeciwciała. W przypadku alergii są to IgE, a w przypadku nietolerancji IgG. Również leczenie tych schorzeń powinno przebiegać odmiennie.

Diagnostyka i leczenie

Czy w ramach Narodowego Funduszu Zdrowia można zrealizować test na nietolerancję pokarmową? NFZ niestety refunduje testy alergiczne, ale nie te na nietolerancję pokarmową. Czy mimo to warto go zrobić? Tak! Właściwa diagnostyka pozwoli na określenie produktów mających zły wpływ na zdrowie i ich wyeliminowanie z diety. Dzięki temu zyskuje się możliwość uniknięcia nie tylko przykrych dolegliwości, ale też groźnych niekiedy konsekwencji. Z każdym wykonanym testem należy zgłosić się do lekarza specjalisty, gdyż samodzielna interpretacja wyników i wprowadzenie diety eliminacyjnej może doprowadzić do niezbilansowanego odżywiania, szkodliwego dla zdrowia. Lekarz alergolog lub dietetyk właściwie zinterpretują wyniki i wdrożą odpowiednią dietę. Pozwoli to na wyeliminowanie nietolerowanych produktów i w efekcie powrót do zdrowia.Testy nietolerancji pokarmowej dają świadomość, co szkodzi organizmowi i powoduje różnego typu dolegliwości. Odpowiednio wczesna diagnostyka ma wpływ na zapobieganie wielu chorobom, takim jak np. cukrzyca, czy miażdżyca, a nawet problemom z płodnością. Dzięki powtórnym, kontrolnym testom można monitorować efekty diety wprowadzonej po wykryciu nietolerancji.