Czy nietolerancja histaminy jest alergią?

Czy nietolerancja histaminy jest alergią?

Czy nietolerancja histaminy jest alergią?

Histamina to związek chemiczny, który nasz organizm otrzymuje z dwóch źródeł. Po pierwsze produkuje ją sam organizm w wyniku reakcji alergicznych i to ona właśnie odpowiada za uciążliwe objawy, takie jak: katar, wysypki, problemy skórne i bóle brzucha. Jednak histamina może być przyjmowana przez nasz organizm również z pożywieniem i to właśnie w tym drugim przypadku pojawia się problem nietolerancji histaminy zwany często pseudoalergią.

Uczulenie na histaminę a alergia

Nietolerancja histaminy nie ma nic wspólnego z alergiczną reakcją, będącą odpowiedzią systemu immunologicznego i stanowiącą barierą obronną organizmu. Nietolerancja histaminy pojawia się, gdy w organizmie brakuje enzymów, które rozkładają histaminę pochodzącą z pokarmów. Jeden z nich to diaminooksydaza histaminy (DAO) w przestrzeni pozakomórkowej (np. we krwi, świetle i ścianie jelita), a drugi to N-metylotransferaza histaminy (HNMT), która działa wewnątrz każdej komórki. Najczęściej nietolerancja histaminy wiąże się z brakiem diaminooksydazy. W przypadku niedoboru tego enzymu histamina odkłada się w organizmie, przedostaje się do krwiobiegu przez błonę śluzową i powoduje objawy podobne do symptomów alergicznych.

Uczulenie na histaminę może być wrodzone i nabyte. Do zaburzeń w rozkładzie histaminy, zwłaszcza gdy wcześniej nie było nigdy z tym problemów, może dojść w wyniku przebytej choroby zapalnej jelit, wirusowego zapalenia wątroby, grypy jelitowej czy przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego. Nietolerancja histaminy może się pojawić także w wyniku stresu, niedoborów witamin czy pod wpływem działania niektórych leków.

Jakie są objawy nietolerancji histaminy?

Należy podkreślić, że jeśli chodzi o uczulenie na histaminę, objawy łudząco przypominają objawy alergii. Są to w najczęstszych przypadkach bóle głowy, obrzęk twarzy i objawy skórne, takie jak wysypki i zaczerwienienia, zwłaszcza w okolicy twarzy, szyi i klatki piersiowej. Do tego mogą dochodzić nudności, bóle brzucha, a nawet biegunka. Można też spotkać się z takimi symptomami jak astma oskrzelowa czy zaburzenia rytmu serca. Do tych objawów u osób wrażliwych dochodzi już po przyjęciu z pokarmów od 5 do 10 mg histaminy. Po przyjęciu większej ilości może dojść do znacznego zaostrzenia objawów, a nawet zatrucia, które może skończyć się w skrajnych przypadkach śmiercią.

Jakie badania warto wykonać?

Aby przekonać się, czy mamy do czynienia z alergią, czy właśnie z nietolerancją histaminy przez nasz organizm, należy wykonać przede wszystkim badanie krwi, na którego podstawie określa się aktywność enzymu DAO. Badanie to można wykonać właściwie w każdym laboratorium. Najlepiej wykonać je po wcześniejszej obserwacji organizmu i jego reakcji po spożyciu różnych pokarmów. Oczywiście konieczna jest także konsultacja z lekarzem, który stwierdzi, czy wystarczy zastosować dietę niskohistaminową, czy trzeba będzie uzupełnić niedobór enzymu DAO w organizmie. Taka terapia powinna całkowicie rozwiązać problem w przypadku nietolerancji nabytej.

Jakie produkty są bogate w histaminę?

Owoce i warzywa kojarzą się wyłącznie pozytywnie jako symbol zdrowia, ponieważ zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Jednak wiele z nich to rośliny bogate w histaminę. Zawierają ją w dużych ilościach pomidory, bakłażany, rośliny strączkowe, ananasy, gruszki oraz niektóre owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze i grapefruity. Oprócz tego w histaminę bogate są owoce morza i konserwy rybne. Wrogiem osób z nietolerancją histaminy są również czekolada i produkty, które ją zawierają. Osoby uczulone powinny unikać jedzenia pokarmów długo dojrzewających i fermentujących, takich jak wędzone mięsa i sery, wina, ocet, drożdże, kiszone ogórki czy kapusta.

Jak wygląda dieta osób z nietolerancją histaminy?

Okazuje się, że nietolerancja histaminy jest sprawą bardzo indywidualnej reakcji każdego organizmu. Niektóre osoby z tym problemem muszą całkowicie rezygnować z produktów, które ją zawierają. Inne muszą przyjmować suplementy diety, które redukują problem. A bywa, że wystarczy ograniczyć się do bardzo niewielkich ilości produkty zawierające histaminę, by normalnie funkcjonować.

W przypadku gdy jednak trzeba zrezygnować z pokarmów zawierających histaminę, warto zwrócić uwagę na fakt, że pojawia się ona często w żywności właśnie na skutek fermentacji i dojrzewania. Jeśli występuje u kogoś silne uczulenie na histaminę, dieta powinna wykluczyć taki rodzaj pokarmów, a zamiast nich powinno się wybierać świeże, nieprzetworzone. Nie jest to trudne, bo wystarczy, zamiast wędzonego mięsa, wybierać świeże, zamiast wędzonych czy długo dojrzewających serów ich świeże odpowiedniki, a zamiast wędzonych ryb, owoców morza czy konserw – świeże ryby. Co ciekawe, to właśnie po spożyciu dojrzewających serów i produktów rybnych zanotowano najwięcej ciężkich przypadków zatruć pokarmowych spowodowanych nietolerancją histaminy. Ze względu na zawartość kwercetyny, która hamuje wydzielanie histaminy, należy spożywać czosnek, cebulę, warzywa liściaste i brokuły. Można bez problemu pić jogurty, maślanki i kefiry, ponieważ zawierają mało histaminy. Dodatkowo zalecane jest przyjmowanie witaminy B6 i C, które ograniczają skutki działania histaminy w organizmie.

Nietolerancja histaminy a Atopowe Zapalenie Skóry

Atopowe zapalenie skóry (AZS) jest to choroba, która ma złożone podłoże immunologiczne, alergiczne, a także genetyczne. Osoby z tym schorzeniem mają bardzo suchą, skłonną do podrażnień, swędzącą skórę, która łatwo ulega zakażeniom bakteryjnym i grzybiczym. W ostatnich latach coraz częściej wskazuje się na powiązanie AZS z nietolerancją histaminy. Objawy atopowego zapalenia skóry wzmagają się na skutek różnych czynników. Jednym z nich jest stres związany chociażby z chorobą, który jednocześnie powoduje wzrost poziomu histaminy i może doprowadzić do objawów związanych z jej nietolerancją. Przy AZS stosuje się właśnie leki przeciwhistaminowe, które blokują uczucie świądu, jako terapię uzupełniającą w leczeniu ogólnym choroby.

W dzisiejszym świecie pełnym chemii, zanieczyszczeń i stresu coraz więcej czynników środowiskowych wpływa na pogorszenie staniu zdrowia. Stajemy się coraz bardziej wrażliwi, a nasze organizmy są podatne na uczulenia i infekcje, które wynikają z działania licznych alergenów zawartych w pokarmach i w powietrzu. Na szczęście dzięki odpowiedniej diagnozie oraz diecie jesteśmy w stanie zminimalizować niektóre niebezpieczeństwa jak choćby nietolerancję histaminy. Wykluczenie z jadłospisu produktów bogatych w ten związek chemiczny pozwala normalnie funkcjonować – bez reakcji alergicznych.