
Alergia pokarmowa u dzieci i niemowląt
To niezwykle częsta przypadłość u ludzi w każdym wieku. Naturalnie narażone są na nią również dzieci. Zazwyczaj alergia pokarmowa u niemowląt objawia się wysypką, kaszlem, wymiotami, biegunką, bólem brzuszka lub katarem.
Kształtowanie się mikrobioty jelitowej trwa około 1000 pierwszych dni życia, w tym w okresie prenatalnym.
Wówczas mikrobiota jelitowa programuje niedojrzały układ immunologiczny dziecka w kierunku tolerancji immunologicznej.
Więcej na ten temat w pracy poglądowej prof. Cukrowskiej:
Programowanie mikrobiotyczne a rozwój alergii – znaczenie probiotyków w profilaktyce i leczeniu chorób alergicznych>>>
Zaburzenia składu i aktywności mikrobioty w trakcie tworzenia się biocenozy jelitowej (tzw. dysbioza jelitowa) mogą pobudzać mechanizmy proalergiczne i rozwój chorób alergicznych. W tym zakresie duże znaczenie mają probiotyki. Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które korzystnie wpływają na dysbiozę i rozwój układu immunologicznego. Zobacz >>>
Kiedy zwiększa się ryzyko wystąpienia alergii?
Ryzyko jej wystąpienia u dzieci jest większe, jeśli jedno lub oboje rodziców ma uczulenie na określone składniki pożywienia.
Uważa się, że optymalny skład mikrobioty, zmniejszający ryzyko zachorowania na alergię, występuje u niemowląt matek zdrowych, nieprzyjmujących antybiotyków oraz używek w czasie ciąży i laktacji, u dzieci urodzonych naturalnie, karmionych piersią, żyjących w kontakcie z naturą, zwierzętami, rówieśnikami i rodzeństwem, bez stosowania antybiotyków i zbytniej sterylizacji życia.
Jakie produkty są alergizujące?
Do produktów, po których może wystąpić silna reakcja u dzieci zalicza się między innymi: mleko krowie i przetwory, mleko kozie i przetwory, truskawki, poziomki, banany, owoce tropikalne, cytrusy, jaja, mięso wołowe, ryby, miód oraz zboża zawierające gluten.
Jak zapobiec alergii pokarmowej u niemowląt?
Na szczęście można jej w pewnym stopniu zapobiec, m.in. karmiąc dziecko piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia. Matka karmiąca powinna również dbać o odpowiedni jadłospis w swojej diecie.
Alergia na pokarmy występująca u dzieci to najczęściej pierwszy objaw choroby alergicznej. Dzieci najczęściej są uczulone na mleko krowie, jajka, niektóre owoce, a choroba objawia się pod postacią przewlekłej biegunki, wzdęć brzucha, kolek, często jedynym objawem alergii pokarmowej jest atopowe zapalenie skóry, czasami częste infekcje dróg oddechowych, szczególnie obturacyjne zapalenie oskrzeli. I faktycznie podstawowe działania lecznicze to dieta eliminacyjna polegająca na eliminowaniu z diety dziecka pokarmów szkodliwych.
Rodzice powinni mieć jednak świadomość, że mogą wpływać na rozwój odporności dziecka zanim pojawią się pierwsze objawy alergii, a tym samym chronić dziecko przed rozwojem choroby alergicznej. Jednym z pierwszych czynników wpływających na odporność dziecka jest rodzaj porodu. U dzieci urodzonych drogą cięcia cesarskiego obserwujemy opóźnione zasiedlanie mikroflorą jelitową, w tym bakteriami z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, często u takich dzieci znajdowane są bakterie pochodzenia szpitalnego, oporne na antybiotyki.
Optymalny skład mikroflory, korzystnie wpływającej na odporność naszego dziecka warunkuje poród naturalny, bliski kontakt dziecka z matką oraz karmienie piersią. Badania epidemiologiczne potwierdzają rzadsze występowanie alergii u takich dzieci.
Ważne jest jak najwcześniej uzupełnianie mikroflory specjalnie dobranymi szczepami jak np: w Latopic® kapsułki.
Latopic® kapsułki jest jedynym na polskim rynku preparatem zawierającym polskie szczepy bakterii przebadane pod kątem alergii pokarmowej i atopowego zapalenia skóry (AZS).
Szczepy zawarte w Latopic® są dostosowane do mikroflory jelitowej polskich dzieci.
Ważny jest również tzw. zdrowy styl życia rodziców i dziecka – odporność wzmacniają ruch, naturalne produkty żywnościowe, unikanie nagłych zmian temperatur (niekorzystne jest przegrzewanie dziecka), uśmiech i zabawa z dzieckiem (stres wpływa negatywnie na układ immunologiczny). Medycyna wychodzi też z propozycją suplementacji diety probiotykami w celu wzmocnienia odporności.
Dlaczego coraz częściej chorujemy na alergię?
Alergia jest chorobą o podłożu genetycznym, czyli dziedziczy się z pokolenia na pokolenie, ale geny wpływają na rozwój alergii w 60%. W 40% odpowiedź alergiczną kształtuje środowisko. Wśród czynników środowiskowych największą rolę w rozwoju alergii ma „zachodni styl życia”, czyli:
- sterylizacja życia codziennego,
- wysoki reżim higieniczny,
- częste stosowanie antybiotyków,
- zmiany diet,
- nieliczne rodziny.
Coraz większe znaczenie przypisuje się zmianom mikroflory jelitowej zasiedlającej przewód pokarmowy (tzw. mikrobiotyczna teoria rozwoju alergii).
Porada eksperta
Alergia to immunologiczna reakcja nadwrażliwości wywołana antygenami (alergenami) powszechnie występującymi w środowisku zewnętrznym. To czy zachorujemy na choroby alergiczne czy nie, zależy od dwóch głównych czynników:
- naszych predyspozycji genetycznych
- oraz czynników środowiskowych.
Na geny, które dziedziczymy od rodziców nie mamy wpływu, natomiast możemy wpływać na środowisko, w których wychowujemy nasze dzieci. Dramatyczny wzrost zachorowalności na alergię, który obserwujemy w krajach wysokorozwiniętych (również w Polsce) od kilku ostatnich dekad związany jest przede wszystkim ze zmianą czynników środowiskowych i zmianą stylu życia na tzw. zachodni. „Zachodni styl życia” charakteryzuje się:
- wysokim poziomem higieny,
- mało licznymi rodzinami,
- częstym stosowanie antybiotyków,
- coraz niższą liczbą porodów naturalnych,
- dietą opartą na produktach przetworzonych,
- niską zachorowalnością na choroby zakaźne wieku dziecięcego.
Obecnie wiemy, że taki tryb życia wpływa na zmniejszenie bioróżnorodności środowiska, co z kolei powoduje zmianę w składzie mikroorganizmów, które bytują na skórze człowieka i przede wszystkim w przewodzie pokarmowym. Mikroorganizmy zasiedlające nasze jelita stymulują układ immunologiczny i to one w głównej mierze odpowiadają za rozwój tolerancji immunologicznej. Brak tolerancji na alergeny przyczynia się do rozwoju alergii.
Jedynym probiotykiem o działaniu antyalergicznym przebadanym w Polsce jest preparat zawierający mieszaninę trzech szczepów probiotycznych(1.,2.,3.,4.):
Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0900,
Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0908
Lactobacillus casei ŁOCK 0919
Latopic® kapsułki – sprawdź >>>
Alergia to epidemia XXI wieku
Badania epidemiologiczne potwierdzają wzrost częstości występowania chorób o podłożu alergicznym w ostatnich dziesięcioleciach. Ten problem dotyczy głównie krajów wysokorozwiniętych, w których odsetek chorych na alergię kształtuje się na poziomie 35% i stale rośnie. Analizy Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) prognozują, że w 2020 ok. 50% wysokorozwiniętych społeczeństw będzie chorowało na alergię. Podobny trend obserwuje się w Polsce. Badania przeprowadzone przez profesora Samolińskiego pokazały wysoki odsetek chorych na alergię sięgający w grupie wiekowej 6-7 lat – 45%, 13-14 lat – 47%, 20-44 lata – aż 52%. Dominujących schorzeniem w każdym wieku był alergiczny nieżyt nosa. W badaniu zwraca uwagę wysoki odsetek chorych na astmę, sięgający w wieku 13-14 lat 10% badanych. Przedstawione dane umiejscawiają Polskę wśród społeczeństw o najwyższym procencie występowania alergii.
POLECANE PRODUKTY



EMULSJA DO KĄPIELI



ŻEL DO MYCIA
CIAŁA I WŁOSÓW



KREM DO TWARZY
I CIAŁA



EMULSJA DO CIAŁA


REGENERUJĄCY
KREM DO RĄK


DOUSTNY W KAPSUŁKACH
1.Cukrowska B, Motyl I, Kozakova H i wsp. Probiotic Lactobacillus strains: in vitro and in vivo studies. Folia Microbiol2009;54:533–537.
2.Aleksandrzak-Piekarczyk T, Koryszewska-Bagińska A, Grynberg M i wsp. Genomic and functional characterization of theunusualpLOCK 0919 plasmid harboring the spaCBA pili cluster in Lactobacillus casei LOCK 0919. Genome Biol Evol 2015Dec3;8(1):202217.
3. Cukrowska B, Ceregra A, Rosiak I i wsp. Wpływ probiotycznych szczepów Lactobacillus casei i paracasei na przebieg kliniczny wyprysku atopowego u dzieci z alergią pokarmową nabiałka mleka krowiego. Pediatr Współcz 2008;10:15–18.
4.Cukrowska B, Ceregra A, Klewicka E i wsp. Probiotyczneszczepy Lactobacillus casei i Lactobacillus paracasei w leczeniu alergii pokarmowej u dzieci. Przegl Pediatr 2010;40:21–25.