Latopic® doustny

LATOPIC® doustny

jest żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry.

LATOPIC® doustny nowe opakowanie ten sam skład.

Latopic® jest jedynym na polskim rynku preparatem zawierającym polskie szczepy bakterii przebadane pod kątem alergii pokarmowej i atopowego zapalenia skóry (AZS). Szczepy zawarte w Latopic® są dostosowane do mikroflory jelitowej polskich dzieci. Jedna kapsułka Latopic® zawiera 1 mld bakterii – trzy opatentowane szczepy liofilizowanych bakterii kwasu mlekowego:

  • Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0908,
  • Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0900,
  • Lactobacillus casei ŁOCK 0919.

Szczepy wchodzące w skład preparatu Latopic® wykazują:

  • oporność na niskie pH panujące w żołądku oraz na sole żółci,
  • adherencję do komórek nabłonka jelitowego,
  • produkcję substancji wykazujących aktywność wobec: Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium, Listeria innocua, Listeria monocytogenes oraz Enterococcus faecalis
  • oporność na antybiotyki typową dla bakterii z grupy Lactobacillus casei/rhamnosus.

LATOPIC® nie zawiera białka mleka, laktozy i glutenu.
Jest smaczny i bezpieczny dla niemowląt, dzieci oraz osób dorosłych.

Zastosowanie

Udowodniono, że u osób z atopowym zapaleniem skóry bariera jelitowa ulega rozluźnieniu, co może prowadzić do zwiększonej przepuszczalności alergenów. Bakterie kwasu mlekowego mogą przyczyniać się do zwiększenia szczelności bariery jelitowej, stymulować wydzielanie śluzu, wpływać  korzystnie na utrzymanie równowagi  mikrobiologicznej i immunologicznej w organizmie. Dzięki temu mogą korzystnie oddziaływać na przebieg atopowego zapalenia skóry.

Badania laboratoryjne wykazały, że szczepy zawarte w Latopic® indukują dojrzewanie i uszczelnianie bariery jelitowej, wykazują aktywność antagonistyczną wobec mikroorganizmów chorobotwórczych.*

LATOPIC® można stosować wspomagająco w nietolerancji laktozy. Nietolerancja laktozy może objawiać się biegunkami, kolką brzuszną, wzdęciami oraz zaparciami. Nietolerancja laktozy spowodowana jest ograniczeniem lub brakiem aktywności laktazy jelitowej. Jest to enzym, który rozkłada cukier mleczny do glukozy i galaktozy. Szczepy zawarte w Latopic® są zdolne do aktywnej fermentacji laktozy i galaktozy, dlatego też produkt ten warto stosować u osób nietolerujących laktozę.

Działanie

LATOPIC® stosowany u osób z alergią pokarmową łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry. Skuteczność oraz bezpieczeństwo szczepów zawartych w Latopic® potwierdzono w badaniach klinicznych.*

LATOPIC® jest jedynym na polskim rynku preparatem zawierającym polskie szczepy bakterii przebadane pod kątem alergii pokarmowej i atopowego zapalenia skóry (AZS). Szczepy zawarte w Latopic® są dostosowane do mikroflory jelitowej polskich dzieci. Jedna kapsułka Latopic® zawiera 1 mld bakterii – trzy opatentowane szczepy liofilizowanych bakterii kwasu mlekowego.

Objawy alergii – zmiany skórne

szorstkie, polakierowane policzki
zaczerwienie
suchość
świąd
zmiany grudkowo-wysiękowe

Po zastosowaniu Latopic®

zmniejszenie rozległości i nasilenia zmian skórnych
zmniejszenie świądu
poprawa snu

Zmiany w przewodzie pokarmowym

biegunki
kolki
wzdęcia
ulewania

Po zastosowaniu Latopic®

szybsza tolerancja na białka mleka krowiego
zwiększenie przyswajalności laktozy

Zmiany w układzie oddechowym

alergiczny nieżyt nosa
sapka
zapalenie błony śluzowej ucha środkowego
spastyczne zapalenie oskrzeli

Po zastosowaniu Latopic®

dwukrotne zmniejszenie częstości zachorowań

Stosowanie LATOPIC® doustny

1 kapsułkę preparatu LATOPIC® podajemy raz dziennie przez co najmniej 3 miesiące. W przypadku niemowląt, dzieci i osób mających trudności z połykaniem kapsułki, można otworzyć kapsułkę, wysypać proszek i rozpuścić go w niewielkiej ilości letniego płynu (mleko matki, przegotowana woda o temperaturze pokojowej, preparat hipoalergiczny polecany przez lekarza). W takiej postaci spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.

LATOPIC® przechowujemy w temperaturze 2-8 ◦C (w lodówce). Jeśli produkt przechowywany jest poza lodówką w temperaturze do 25°C, należy go spożyć w ciągu 1 miesiąca.

1 kapsułka latopic

ZOBACZ TAKŻE: