Latopic® doustny
LATOPIC® doustny
jest żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry.
LATOPIC® doustny nowe opakowanie ten sam skład.
Latopic® jest jedynym na polskim rynku preparatem zawierającym polskie szczepy bakterii przebadane pod kątem alergii pokarmowej i atopowego zapalenia skóry (AZS). Szczepy zawarte w Latopic® są dostosowane do mikroflory jelitowej polskich dzieci. Jedna kapsułka Latopic® zawiera 1 mld bakterii – trzy opatentowane szczepy liofilizowanych bakterii kwasu mlekowego:
- Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0908,
- Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0900,
- Lactobacillus casei ŁOCK 0919.
Szczepy wchodzące w skład preparatu Latopic® wykazują:
- oporność na niskie pH panujące w żołądku oraz na sole żółci,
- adherencję do komórek nabłonka jelitowego,
- produkcję substancji wykazujących aktywność wobec: Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium, Listeria innocua, Listeria monocytogenes oraz Enterococcus faecalis
- oporność na antybiotyki typową dla bakterii z grupy Lactobacillus casei/rhamnosus.
LATOPIC® nie zawiera białka mleka, laktozy i glutenu.
Jest smaczny i bezpieczny dla niemowląt, dzieci oraz osób dorosłych.
Zastosowanie
Udowodniono, że u osób z atopowym zapaleniem skóry bariera jelitowa ulega rozluźnieniu, co może prowadzić do zwiększonej przepuszczalności alergenów. Bakterie kwasu mlekowego mogą przyczyniać się do zwiększenia szczelności bariery jelitowej, stymulować wydzielanie śluzu, wpływać korzystnie na utrzymanie równowagi mikrobiologicznej i immunologicznej w organizmie. Dzięki temu mogą korzystnie oddziaływać na przebieg atopowego zapalenia skóry.
Badania laboratoryjne wykazały, że szczepy zawarte w Latopic® indukują dojrzewanie i uszczelnianie bariery jelitowej, wykazują aktywność antagonistyczną wobec mikroorganizmów chorobotwórczych.*
LATOPIC® można stosować wspomagająco w nietolerancji laktozy. Nietolerancja laktozy może objawiać się biegunkami, kolką brzuszną, wzdęciami oraz zaparciami. Nietolerancja laktozy spowodowana jest ograniczeniem lub brakiem aktywności laktazy jelitowej. Jest to enzym, który rozkłada cukier mleczny do glukozy i galaktozy. Szczepy zawarte w Latopic® są zdolne do aktywnej fermentacji laktozy i galaktozy, dlatego też produkt ten warto stosować u osób nietolerujących laktozę.
Działanie
LATOPIC® stosowany u osób z alergią pokarmową łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry. Skuteczność oraz bezpieczeństwo szczepów zawartych w Latopic® potwierdzono w badaniach klinicznych.*
LATOPIC® jest jedynym na polskim rynku preparatem zawierającym polskie szczepy bakterii przebadane pod kątem alergii pokarmowej i atopowego zapalenia skóry (AZS). Szczepy zawarte w Latopic® są dostosowane do mikroflory jelitowej polskich dzieci. Jedna kapsułka Latopic® zawiera 1 mld bakterii – trzy opatentowane szczepy liofilizowanych bakterii kwasu mlekowego.
Objawy alergii – zmiany skórne
szorstkie, polakierowane policzki
zaczerwienie
suchość
świąd
zmiany grudkowo-wysiękowe
Po zastosowaniu Latopic®
zmniejszenie rozległości i nasilenia zmian skórnych
zmniejszenie świądu
poprawa snu
Zmiany w przewodzie pokarmowym
biegunki
kolki
wzdęcia
ulewania
Po zastosowaniu Latopic®
szybsza tolerancja na białka mleka krowiego
zwiększenie przyswajalności laktozy
Zmiany w układzie oddechowym
alergiczny nieżyt nosa
sapka
zapalenie błony śluzowej ucha środkowego
spastyczne zapalenie oskrzeli
Po zastosowaniu Latopic®
dwukrotne zmniejszenie częstości zachorowań
Stosowanie LATOPIC® doustny
1 kapsułkę preparatu LATOPIC® podajemy raz dziennie przez co najmniej 3 miesiące. W przypadku niemowląt, dzieci i osób mających trudności z połykaniem kapsułki, można otworzyć kapsułkę, wysypać proszek i rozpuścić go w niewielkiej ilości letniego płynu (mleko matki, przegotowana woda o temperaturze pokojowej, preparat hipoalergiczny polecany przez lekarza). W takiej postaci spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
LATOPIC® przechowujemy w temperaturze 2-8 ◦C (w lodówce). Jeśli produkt przechowywany jest poza lodówką w temperaturze do 25°C, należy go spożyć w ciągu 1 miesiąca.
ZOBACZ TAKŻE:



EMULSJA DO KĄPIELI



ŻEL DO MYCIA
CIAŁA I WŁOSÓW



KREM DO TWARZY
I CIAŁA



EMULSJA DO CIAŁA


REGENERUJĄCY
KREM DO RĄK

