Nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy jest spowodowana ograniczeniem lub brakiem aktywności laktazy jelitowej (enzymu rozkładającego cukier mleczny ssaków do glukozy i galaktozy) oraz zaburzeniami jej wchłaniania.

Jakie są odmiany nietolerancji?

Wyróżniamy 3 odmiany nietolerancji:

  • pierwotna pojawia się nawet po niewielkiej ilości spożytego mleka, serów i innych przetworów mlecznych.
  • wtórna – objawia się po przebytej chorobie, terapii antybiotykowej. Nietolerancja wtórna mija po pewnym czasie.
  • wrodzona – obserwowana u niemowląt zaraz po urodzeniu w wyniku defektu genetycznego.

Dieta przy nietolerancji laktozy

W przypadku nietolerancji laktozy spożycie produktów ją zawierających prowadzi do nadmiernej produkcji gazów trawiennych (wzdęcia, kurczowe bóle brzucha, kolki) i często do wodnistej biegunki. Leczenie dietetyczne zazwyczaj pozwala całkowicie wyeliminować jej przykre objawy. W takim przypadku lekarz zaleca całkowitą rezygnację ze spożywania produktów mlecznych. Jest to szczególnie niekorzystne w przypadku dzieci, dlatego dla nich układa się specjalne jadłospisy oparte na innych produktach bogatych w wapń.

Alergia na mleko

Jeśli niemowlę ma objawy ze strony układu pokarmowego, to powodem może być nietolerancja mleka krowiego, czyli „alergia na mleko” albo możemy mieć do czynienia z nietolerancją laktozy.

Zarówno w przypadku alergii na mleko, jak i w drugim przypadku Latopic® znajduje zastosowanie.

Szczepy zwarte w Latopic® wykazują bardzo dużą zdolność fermentacyjną, dlatego celowe jest ich stosowanie w nietolerancji mleka i laktozy. Szczepy te działają jak laktaza, która jest odpowiedzialna za hydrolizę laktozy na monocukry: glukozę i galaktozę.

Dieta dziecka bezlaktozowego

Jeżeli dziecko wymaga diety bezlaktozowej oznacza to zakaz spożywania:

  • świeżego mleka, maślanki, słodkiej śmietany, bitej śmietany
  • kremów na bazie mleka lub śmietany
  • lodów, tortów, czekolady, budyniu, ptasiego mleczka
  • majonezu
  • naleśników, niektórych sucharów i herbatników oraz ciastek maślanych
  • laktoza (Lactosum, Saccharum Lactis, cukier mleczny) jest także zawarta
  • w otoczkach wielu leków (drażetek) oraz w syropach, a także w licznych produktach zawierających w swoim składzie mleko w proszku
  • Należy starannie czytać etykiety ze składem produktu!

W badaniach laboratoryjnych wykazano wysoką aktywność fermentacyjną szczepów bakterii kwasu mlekowego wchodzących w skład preparatu Latopic®. Zdolność do fermentacji laktozy wskazuje na celowość jego przyjmowania przez ludzi nietolerujących tego sacharydu (laktozy).

Dziecko na diecie bez laktozy musi mieć zapewnioną odpowiednią podaż wapnia, nie należy więc całkowicie rezygnować z nabiału.

Większość dzieci z nietolerancją laktozy dobrze toleruje:

  • kwaśne mleko, kefiry i jogurty – zawarte w nich żywe kultury bakterii same produkują enzym laktazę, co poprawia tolerancję tych produktów
  • dozwolone (w rozsądnych ilościach) są także kwaśne sery białe, sery żółte oraz przetwory na bazie mleka sojowego
  • alternatywnymi źródłami dużej ilości wapnia są (oprócz sera żółtego i mleka sojowego):

- ryby (zwłaszcza szprotki)
- warzywa strączkowe (np. fasola)
- orzechy, migdały, żółtka jaj