Do postępowania dietetycznego
w alergii pokarmowej
i atopowym zapaleniu skóry

Nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy jest spowodowana ograniczeniem lub brakiem aktywności laktazy jelitowej (enzymu rozkładającego cukier mleczny ssaków do glukozy i galaktozy) oraz zaburzeniami jej wchłaniania.

Jakie są odmiany nietolerancji?

Wyróżniamy 3 odmiany nietolerancji:

  • pierwotna pojawia się nawet po niewielkiej ilości spożytego mleka, serów i innych przetworów mlecznych.
  • wtórna – objawia się po przebytej chorobie, terapii antybiotykowej. Nietolerancja wtórna mija po pewnym czasie.
  • wrodzona – obserwowana u niemowląt zaraz po urodzeniu w wyniku defektu genetycznego.

  • Dieta przy nietolerancji laktozy

    W przypadku nietolerancji laktozy spożycie produktów ją zawierających prowadzi do nadmiernej produkcji gazów trawiennych (wzdęcia, kurczowe bóle brzucha, kolki) i często do wodnistej biegunki. Leczenie dietetyczne zazwyczaj pozwala całkowicie wyeliminować jej przykre objawy. W takim przypadku lekarz zaleca całkowitą rezygnację ze spożywania produktów mlecznych. Jest to szczególnie niekorzystne w przypadku dzieci, dlatego dla nich układa się specjalne jadłospisy oparte na innych produktach bogatych w wapń.

    Alergia na mleko

    Jeśli niemowlę ma objawy ze strony układu pokarmowego, to powodem może być nietolerancja mleka krowiego, czyli „alergia na mleko”, albo możemy mieć do czynienia z nietolerancją laktozy.

    Zarówno w przypadku alergii na mleko, jak i w drugim przypadku Latopic ® znajduje zastosowanie.
    Szczepy zwarte w Latopic ® wykazują bardzo dużą zdolność fermentacyjną, dlatego celowe jest ich stosowanie w nietolerancji mleka i laktozy. Szczepy te działają jak laktaza, która jest odpowiedzialna za hydrolizę laktozy na monocukry: glukozę i galaktozę.